Dolazak Ukrajinaca, najezda ulagača u nekretnine?

27. 05. 2022

Od početka ruske invazije, u Hrvatsku je ušlo više od 16.000 Ukrajinaca što je potaklo na priče da bi upravo oni mogli biti ulagači na vidiku te da su već počeli sa masovnom kupovinom nekretnina u Hrvatskoj, naročito na obali.  No je li to istina ili su to samo priče koje kruže?

Uglavnom se radi o ljudima koji su u tranzitu pa tako ostaju u prihvatnim centrima ili raznim smještajima ili su već u posjedu neke nekretnine. Većinski broj je u potrazi za najmom stana na određeni period ili dugoročno, dok cijene rastu munjevitom brzinom kako kod najma tako i kod prodaje. Bitno je naglasiti da na porast cijena nije utjecala ukrajinska kriza već drugi faktori kao što su inflacija te prvenstveno veliki porast cijena građevinskog materijala.

Upravo porast cijena građevinskog materijala zaustavilo je neke od velikih građevinskih projekata.

U Istri također je velika potražnja stanova za najam od strane Ukrajinskih državljana ali s dolaskom sezone sve je teže pronaći adekvatan smještaj. Ne postoji neki određeni tip stanova, traže se i manji i veći stanovi različite platežne moći a većina se nada povratku svojim domovima te nisu ni sami sigurni koliko bi se zadržali u Hrvatskoj. Stanova za najam ima sve manje i kako kreće turistička sezona biti će sve izazovnije pronaći stan na duži period. No ovo nije problem samo Ukrajinaca već i hrvatskih državljana. Bitno je naglasiti da je veliki broj građana u Istri ustupio svoje nekretnine za smještaj izbjeglica. Kako prenosi HRT, svaki dan u Istru uđe oko pedeset Ukrajinskih izbjeglica, ljudi koji su u potrazi za smještajem ali ne i mogućnosti za kupovinom nekretnine.

Ono što je bitno za zapitati se, koliko će se njih zadržati dugoročno u Hrvatskoj? Kako će to utjecati na demografski razvoj naše države?

No ono što je istina nikako se ne radi o ulagačima na vidiku koji masovno traže i kupuju nekretnine u Hrvatskoj.

Podaci o tvrtki

  • Capital invest d.o.o.
  • Gladijatorska 17
  • Pula, Istra, Hrvatska
  • OIB: 16510293500

Kontakt podaci

Radno vrijeme

  • ponedjeljak - petak   8 - 17
  • subota   8 - 13

Ostali termini po dogovoru