5 načina kako kupiti nekretninu: Vodič za ostvarivanje vlasništva

17. 07. 2023

U današnjem vremenu, cijene nekretnina neprestano rastu, čineći nam teško dostupnim ostvarivanje vlasništva nad prvom nekretninom. Međutim, postoji nekoliko načina i metoda kojima možete ostvariti svoj san o kupovini nekretnine. U nastavku donosimo pregled pet načina koji vam mogu pomoći u ostvarivanju vlasništva nad nekretninom.

 1. Stambeni kredit je jedna od najčešće korištenih opcija za kupovinu nekretnine. Ovaj oblik kredita omogućuje financiranje kupovine, adaptacije ili izgradnje nekretnine. Prednost stambenog kredita je brza realizacija i kupovina željene nekretnine. Međutim, banka obično zahtijeva određene instrumente osiguranja kao garanciju za vraćanje posuđenog novca. To može uključivati založno pravo na imovinu, osiguranje, jamca ili učešće. Važno je istražiti ponude različitih banaka, pregovarati o kamatnim stopama i prikupiti dovoljno sredstava prije podnošenja zahtjeva za kreditom.
 2. APN subvencija je mjera potpore koju pruža Vlada Republike Hrvatske kako bi olakšala stambeno zbrinjavanje građana. Mlade obitelji i osobe do 45 godina koje nemaju vlastitu nekretninu mogu dobiti subvenciju za kupovinu stana ili nekretnine. Ova mjera subvencionira dio stambenog kredita i omogućuje niže kamatne stope, što olakšava proces otplate.
 3. Kupovina nekretnine u gotovini može biti najjednostavnija, ali vjerojatno i najteža opcija. Ako raspolažete dovoljnom količinom sredstava, možete izbjeći kamate, papirologiju i druge obveze povezane s kreditom. Važno je imati na umu i druge troškove kao što su porezi na nekretnine i javnobilježničke pristojbe. U suradnji s lokalnom ili pouzdanom agencijom za nekretnine, možete pronaći željenu nekretninu i olakšati proces kupoprodaje.
 4. Ako već posjedujete neku nekretninu i želite uložiti u drugu, hipotekarni kredit može biti opcija za vas. Hipoteka omogućuje kupovinu druge nekretnine bez dodatnih kriterija poput jamaca ili učešća. Ovaj proces zahtijeva stručnu pomoć kako bi se osigurala brza i uspješna realizacija. Prednosti hipoteke uključuju mogućnost trenutnog useljavanja u novu nekretninu, korištenje dvije nekretnine i primanje poreznog odbitka. Ipak, potrebno je pažljivo razmotriti visoke naknade za obradu zahtjeva, kamate i rizik od gubitka zbog nemogućnosti plaćanja.
 5. Kupovina nekretnine na leasing može biti manje poznata opcija, ali nije nemoguća. Ova metoda je prikladna za one koji nemaju uvjete za stambeni kredit ili subvenciju. Međutim, leasing može biti ograničen na određene uvjete i nekretnine. Potrebno je da se radi o građevini koja zadovoljava uvjete leasing kuće, što može značiti odabir nekretnine koja se razlikuje od vaših prvobitnih preferencija. Prednost kupovine na leasing je mogućnost otkupa po isteku ugovorne obveze po nižoj cijeni od početne, kao i mogućnost povrata nekretnine bez dodatnih obaveza.

Neka od ovih pet načina će vam omogućiti da ostvarite svoj san o vlasništvu nad nekretninom. Bez obzira na odabranu metodu, preporučuje se tražiti savjet i pomoć lokalne agencije za nekretnine kako bi se pravilno informirali o rizicima, skrivenim troškovima i pravnim koracima. Važno je provjeriti sve potrebne dokumente, poreze i druge faktore prije donošenja konačne odluke kako biste izbjegli nepoželjne situacije i osigurali uspješnu kupovinu nekretnine.

Podaci o tvrtki

 • Capital invest d.o.o.
 • Gladijatorska 17
 • Pula, Istra, Hrvatska
 • OIB: 16510293500

Kontakt podaci

Radno vrijeme

 • ponedjeljak - petak   8 - 17
 • subota   8 - 13

Ostali termini po dogovoru